عملیات کاشت بذر در خزانه :
بعد از اینکه خزانه آماده شد، داخل هر یک از کرتهای آماده شده تا ارتفاع ۳ سانتیمتر آب نگه میدارند. سپس بذور جوانهدار شده را بصورت دستپاش و متراکم در سطح خزانه میپاشند.
در استان گیلان بعد از سه روز آب داخل خزانه را خارج کرده و روی بذرها کلش سوخته میریزند زیرا اولاً: سبب تقویت زمین میشود. ثانیاً: از برخورد مستقیم نور خورشید به بذور تازه جوانهدار شده جلوگیری مینماید. ثالثاً: از تبخیر سطح خزانه جلوگیری میشود. رابعاً: از حمله آفات نظیر گنجشک به بذرهای جوانهدار شده جلوگیری بعمل میآورد.
از این موقع به بعد فقط روزها در داخل خزانه آب وجود دارد و در هنگام غروب آب خزانه را خارج مینمایند. این عمل همچنان ادامه مییابد تا برنج به اندازه کافی رشد نماید. در بعضی از نقاط استان گیلان بعد از اینکه بذر جوانهدار شده را در سطح خزانه پاشیدند روزی چند بار زمین خزانه را آبیاری مینمایند و کلش سوخته را بعد از ۲ تا ۳ روز در سطح خزانه برنج میپاشند.
حدود ۴ تا ۵ روز عمل آبیاری خزانه ادامه مییابد و پس از آن، آب را وارد خزانه نموده و دیگر عمل آبیاری را انجام نمیدهند و این عمل تا رسیدن گیاه به رشد کافی ادامه مییابد.
بعد از بذرپاشی (حدود ۲ هفته بعد) وقتی سوروف ۲ تا ۳ برگه است، از پروپانیل (علف کش تماسی) به مقدار ۱۰ تا ۱۲ سانتیمتر مکعب برای هر ۱۰ متر مربع خزانه در اغلب نقاط استانهای گیلان و مازندران استفاده می شود.
منبع: کتاب کاشت، داشت، برداشت برنج، عکس از نت
جمع آوری و تنظیم: عاکف معززلسکو
سایت کرکان بندرانزلی