نویسندگان
تبلیغات
کد HTML تبلیغ
WELCOME

۱_ کراچی گیری
کراچی به زن کارگری گفته میشود که در انجام کار نشا و وجین اول و دوم به زن صاحبکار کمک نماید. کراچی کارها اغلب زنان خوش نشین و کم زمین می باشند. مزد یک کارگر زن کشاورز ۹ قوطی برنج ( هر قوطی ۳۳ کیلو) به اضافهء مقداری جنس است شامل : سیر ، پیاز، مرغ، اردک، و لباس کار به عنوان انعام. صاحبان زمین برای این که هنگام کشت از کار عقب نمانند زنان کارگر را در پاییز انتخاب کرده و با آنان قرارداد می بندند. به این کار کراچی گیری میگویند.
کراچی کار طبق قرارداد از اول روز نشا ( ۴۵ روز از بهار گذشته) تا پایان وجین دوم ( اواخر خرداد) وظیفه دارد در شالی زار حاضر باشد و در کارها یاور صاحبکار باشد.

۲_ بیجار کار آدم گیری
دهقانانی که صاحب چند هکتار زمین هستند و خود به تنهایی قادر به آبادکردن آن نیستند کارگر مزدبگیر استخدام می کنند که در اصطلاح محلی به نام “بیجارکارآدم” “برزیگر” ” کورد” خلخالی” نوغاندار” و غیره معروف هستند. ضرب المثل گیلکی: تی آدم نییم ( کارگر و مزدور تو نیستم) اشاره به این موضوع دارد. در سالهای اخیر به دلیل استفاده از وسایل ماشینی و گرانی مزد کارگران کشاورزی ، استفاه از نیروی آن تقلیل یافته است.
اغلب کارگران کشاورزی از استان های همجوار گیلان یعنی اردبیل ، قزوین و زنجان به این استان می آیند. بر حسب قرارداد ،کار کشاورزی معمولا از ۱۵ اسفند ماه شروع شده و تا پایان نشا ( اوایل خرداد) ادامه می یابد.
کارگران مزد بگیر طبق عرف محل به غیر از مزد تعیین شده ف دو دست لباس دریافت می دارند و نیز مقداری جنس شامل برنج و حبوبات و…. توماناکون به عنوان انعام از صاحب کار دریافت می کنند.

 

۳_ یاوری
یکی از سنتهای نیک مردمی در روستاهای گیلان یاوری است. یاوری در کشت برنج به این صورت است که چند خانوار طبق قول و قراردادی که با یکدیگر می گذارند ، در کارهای مربوط به کشت به کمک هم میشتابند. اگر یاوری در کارهای کرت بندی ، شخم و هموار کردن که مربوط به مردان است صورت گیرد، “مردانه یاور” و اگر یاوری در وجین اول و دوم که مربوط به زنان است باشد “زنانه یاور” نام دارد.
گاهی که کار کشت خانوادگی بنا به دلایل مختلف عقب می افتد، چند خانواده دور هم جمع شده و به او کمک میکنند تا عقب افتادگی وی را جبران نمایند.
یاوری به اشکال مختلف در کار دروی برنج ، صیادی، ساختمان سازی، نوغان داری وجود داردو نقش آن در زندگی روستائیان بسیار پراهمیت است که شرح تمامی آنها در مجال این مختصر نمی گنجد.

 

۴_ روخونه کول فتاشی
حاشیه رودخانه ها در طول سال معمولا پر از شاخه های زاید درختان ، انبوه خار و گیاهان هرز دیگر میشود. شالی کاران قبل از لایروبی رودخانه ها ، گیاهان دو طرف ان را با داس صاف و تمیز کرده و شاخ و برگ درختان و خارهای زدوده شده را جمع آوری کرده و با “دوخال چو” ( چوب دوشاخه) در یک جا جمع کرده و آتش می زنند، سپس به لایروبی رودخانه ها می پردازند.
با این عمل رفت و آمد در ساحل دو سوی رودخانه ها به سهولت انجام می گیرد.

 

منبع: کتاب کادوس

بازدید:5,382بار , ارسال شده در : 18ام اردیبهشت, 1390; ساعت : 9:56 ق.ظ
تعداد نظرات : ۱
آرشیو مطالب
ارسال نظر جديد

  • علی حسن نژاد گفته: ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۳

    مثل همیشه زیبا بود

  • در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
    • لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی یا گیلکی تایپ کنید.
    • نظرات در ارتباط با همین مطلب باشد در غیر اینصورت از « فرم تماس با مدیریت » استفاده کنید.
    • «مدیر سایت» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
    • از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور یم.
    • نظرات پس از تأیید مدیریت سایت منتشر می‌شود.



    جستجو
    مدیریت
    سایت کرکان بندرانزلی با دامنه
    www.kargan.ir
    نیز در دسترس می باشد.
    مرحوم تقی کرکانی خان قدیم کرکان

    روستای کرکان در منطقه جلگه ای و در کنار جاده کپورچال-آبکنار واقع شده دارای نسق 85 ساله (تاتاریخ 1363 شمسی)بوده و از نظر ثبتی جزء بخش 7 حومه انزلی و سنگ شماره 6 میباشد و مسافتش تا کپورچال 7 کیلومتر و تا انزلی 27 کیلومتر است . . .

    تبلیغات
    HTML
    محبوب ترین مطالب
    بازدید از سایت