نویسندگان
تبلیغات
کد HTML تبلیغ
WELCOME

 

هنر قدیمی «رشتی‌دوزی» با همت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در گیلان احیا و ثبت شده است.

یک فعال صنایع دستی گیلان  در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در رشت با اعلام این مطلب تصریح کرد: هنر سنتی و قدیمی رشتی‌دوزی قدمتی ۲۵۰۰ ساله و ریشه در تاریخ و فرهنگ گیلان دارد.
فاطمه کاظمی افزود: در گذشته این هنر با رشته‌های ابریشمی روی پارچه پشمی که ماهوت نام داشت دوخته می‌شد زیرا در گیلان ابریشم تولید شده و رنگ‌آمیزی صورت می‌گرفت.
وی با اشاره به برخی از مراحل رشتی‌دوزی روی ماهوت اظهار داشت: امروزه نخ ابریشم مصنوعی روی همان پارچه پشمی با قلاب دوخته می‌شود.
عضو رسمی صنایع دستی گیلان خاطرنشان کرد: از آنجا که در گذشته کار تولید ابریشم و نخ‌ریسی بسیار سخت بوده، تنها مردها آن را انجام می‌دادند و حتی رشتی‌دوزی نیز توسط آنها انجام می‌شد.
وی با اشاره به آماده بودن ابریشم مصنوعی در بازار گفت: امروزه این کار به عهده خانم‌ها است که روی رومیزی، کوسن، تابلو، جانمازی و … نقش می‌اندازند.
به گفته کاظمی در گذشته از رشتی‌دوزی روی بقچه حمام نوعروس بسیار کار می‌شد اما امروزه به صورت کاربردی‌تر برای روکش رایانه، جالیوانی، جاموبایلی و … استفاده می‌شود.
مربی واحد آموزش صدا و سیمای مرکز گیلان، قیمت محصول تولید شده با نخ ابریشم اصل را بسیار گران دانست و افزود: امروزه با استفاده از نخ ابریشم مصنوعی قیمت‌ها کاهش یافته و همه مردم می‌توانند آنها را خریداری کنند و در خانه‌های خود داشته باشند.
وی با بیان اینکه این هنر اصیل ابتدا به رشتی‌دوزی مشهور بوده است، تصریح کرد: در سال‌های گذشته از این هنر با عنوان قلاب‌دوزی یاد می‌کردند اما به همت سازمان میراث فرهنگی دوباره با نام رشتی‌دوزی احیا شده و حدود یک ماه است که به ثبت رسیده است.
کاظمی آموزش نسل به نسل را از راه‌های جلوگیری از منسوخ شدن اینگونه هنرها دانست و اظهار داشت: هر انسانی نیمه گمشده‌ای دارد که می‌تواند با هنر آن را پیدا کرده و با کارهای هنری روح خود را اغنا کند.
عضو رسمی صنایع دستی گیلان هنرمند را ثروتمندترین قشر جامعه در هنر توصیف کرد که با انجام کارهای هنری از مشغله‌های فکری فاصله می‌گیرد.
وی آموزش و یادگیری هنر را یک منبع درآمد برای بانوان خانه‌دار عنوان کرد و گفت: جوانان با یاد گرفتن هنر، نیمه گمشده خود را پیدا می‌کنند و به آرامش می‌رسند.
کاظمی آموزش هنرهای دستی در روستاها را بسیار موثر خواند و تصریح کرد: بانوان روستایی می‌توانند در زمان‌های فراغت از کشاورزی با هنر خود را مشغول کنند.
عضو رسمی صنایع دستی گیلان افزود: در زمینه ایجاد تنوع در نقش و نگارهای رشتی‌دوزی آزمون‌های بسیاری به عمل آمده و تجربه ثابت کرده که مردم هنوز از همان طرح‌ها و نقش‌های قدیمی استقبال می‌کنند.
وی هشت پرهلالی، هشتی تاجی ترنج، لچک ترنج و … را از مهم‌ترین نقشه‌های رشتی‌دوزی معرفی کرد و اظهار داشت: در این نقشه‌ها از رنگ‌های پخته و طبیعی استفاده می‌شود و طرح باید از لحاظ رنگ و شکل با مدل طبیعی خود بسیار مطابقت داشته باشد.
کاظمی اضافه کرد: رشتی‌دوزی از هنرهای بسیار زیبا و جذاب اصیل است اما به دلیل به‌کارگیری تمام حواس، سلامت هنرمند را به مرور زمان دچار مشکل می‌کند.
عضو رسمی صنایع دستی گیلان با اشاره به برخی آسیب‌های دست، پا، گردن، کمر و چشم در هنرهای دستی خاطرنشان کرد: بیمه نبودن زنان هنرمند از جمله مشکلات این حرفه است که باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد.
وی اخذ تسهیلات را سبب مقروض شدن هنرمند دانست و گفت: تنها با وام مشکلات برطرف نمی‌شود بلکه باید زمینه‌هایی برای فروش محصولات نیز فراهم شود. 

 

منبع: گیلان نیوز

بازدید:7,143بار , ارسال شده در : 5ام تیر, 1389; ساعت : 4:41 ب.ظ
تعداد نظرات : ۲
آرشیو مطالب
ارسال نظر جديد

  • سهند گفته: ۱۷:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۱/۹

    سلا م ببخشید از کجا میتونیم تشخیص بدیم نخ ابریشم اصل هست

    سپاس گزاریم

  • مریم از تهران گفته: ۰۷:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۲

    با سلام
    لطفا” اگر کتابی که دارای نقشه های رشتی دوزی جهت کپی برداری باشد میشناسید معرفی نمایید.

  • در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
    • لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی یا گیلکی تایپ کنید.
    • نظرات در ارتباط با همین مطلب باشد در غیر اینصورت از « فرم تماس با مدیریت » استفاده کنید.
    • «مدیر سایت» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
    • از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور یم.
    • نظرات پس از تأیید مدیریت سایت منتشر می‌شود.



    جستجو
    مدیریت
    سایت کرکان بندرانزلی با دامنه
    www.kargan.ir
    نیز در دسترس می باشد.
    مرحوم تقی کرکانی خان قدیم کرکان

    روستای کرکان در منطقه جلگه ای و در کنار جاده کپورچال-آبکنار واقع شده دارای نسق 85 ساله (تاتاریخ 1363 شمسی)بوده و از نظر ثبتی جزء بخش 7 حومه انزلی و سنگ شماره 6 میباشد و مسافتش تا کپورچال 7 کیلومتر و تا انزلی 27 کیلومتر است . . .

    تبلیغات
    HTML
    محبوب ترین مطالب
    بازدید از سایت