نویسندگان
تبلیغات
کد HTML تبلیغ
WELCOME

وضعیت جغرافیائی:

این روستا در منطقه ای جلگه ای در کنار جاده کپورچال – ابکنار واقع  جزو ناحیه بخش ۷ بندرانزلی و سنگ شماره ۲ می  باشد  که در طول جغرافیائی ۴۹ درجه و ۲۹ دقیقه و عرض جغرافیایی ۳۷ درجه و ۲۸ دقیقه قرار گرفته است تا کپورچال حدود ۱۴ کیلومتر و تا انزلی ۳۴ کیلومتر از راه زمینی فاصله دارد و محدود است از شمال به مرداب انزلی  – از شرق به تربه بر – از غرب به معاف و از جنوب به جیر سر بهمبر.

 

وضعیت جغرافیائی:

این روستا در منطقه ای جلگه ای در کنار جاده کپورچال – ابکنار واقع  جزو ناحیه بخش ۷ بندرانزلی و سنگ شماره ۲ می  باشد  که در طول جغرافیائی ۴۹ درجه و ۲۹ دقیقه و عرض جغرافیایی ۳۷ درجه و ۲۸ دقیقه قرار گرفته است تا کپورچال حدود ۱۴ کیلومتر و تا انزلی ۳۴ کیلومتر از راه زمینی فاصله دارد و محدود است از شمال به مرداب انزلی  – از شرق به تربه بر – از غرب به معاف و از جنوب به جیر سر بهمبر.

 وجه تسمیه:

آقای احمد محمدی معاف کارمند بازنشسته و صاحب نظر در روستا همجوار اظهار میدارد که :

( در گذشته در رودخانه این روستا  کپورهای بزرگ بحد وفور یافت میشد . در جای دیگر هم مرسوم بود اما اشپل در اینجا معروفیت بیشتری داشت از این رو گفتند (( اشپل – پلا )) یعنی ((اشپل با پلو )) که بعدها این دو کلمه با هم ادغام شده به صورت اشپلا در آمد).

اشپل تخم ماهی را میگویند که به خاویار نیز معروف است و چون اشپل  کپور از دانه های ریزتر است . خوراک بهتری دارد مخصوصا کوکوی آن.

آقای غفار بی طمع خمیرانی ۹۶ ساله که با خانواده قدیمی در اشپلا فامیلی نزدیک دارد میگویند:

(از پیران شنیده است که در گذشته در این محل سه بلا از قبیل طاعون با هم ب سر اهالی نازل شد که ترک زبانی گفت محلی که اوچ بلا آنجا اتفاق افتاده یعنی  سه بلا در نتیجه بر اثر تلفظ در مرور زمان  اوچ بلا  به اشپلا  تغییر یافته است ).

درباره وجه تسمی اشترکان نیز به چنین موضوعی برخورد کردیم مه در تعریف ار روستای یاد شده اشاره گردیده است ضمنا وقتی ماهی (باج) یعنی ماده بزرگی را می بینند . بزبان محلی میگویند اشپلان ماهی که حکایت از ماهی دارای اشپل میکند و از کسانی دیگری که در مورد سوال قرار گرفتند نظریه اول را بیشتر مورد توجه قرار داده اند.

 

سابقه تاریخی:

در فرمان مالیاتی ناصرالدین شاه که در ماه رجب رجب ۱۳۰۲ هجری قمری  ۱۲۶۳ شمسی – ن آمده است که :

(منال دیوانی قریه خمیران و مزرعه اشپلا واقعه در آبکنار) و چنین مینماید در آن تاریخ روستای اشپلا هنوز بصورت قریه در دنیا مده بلکه مزرعه ای بوده است که آقای غفار بی طمع اظهار میدارد:

(تا آنجا که میدانم مرحوم ملک التجار رشتی مالک اشپلا بوده که من او را ندیده ام ولی خانه بزرگ دو طبقه ی  که در محل داشته دیدم که بعدا وارثین آنمرحوم خانه را تخریب کردند).

بنظر میرسد قدمت اشپلا  پیشتر از تاریخ فرمان ناصرالدین شاه  می باشد و رابینو در سال ۱۹۱۱ میلادی ۱۲۹۰ شمسی در ص ۱۲۶ ولایات دارالمرز نوشته است که (اشپلا جزو دهات آبکنار که تابع طالشدولاب می باشد).

اقوام اولیه و قدیمی:

آقای غفار بی طمع اظهار میدارد که:

(مرحوم کربلائی عبداله که نوه هایش نام خانوادگی غمگین و مرحوم ملامیرزا حسن که نوه هایش نام خانوادگی ((حقیقی – ساحل حقیقی – خداجو )) را دارند.

 

جمعیت طبق سرشماری رسمی:

سال ۱۳۳۵ شمسی     ۱۵۶ نفر     ۸۵ مرد   ۷۵ زن

سال ۱۳۴۵ شمسی     ۲۰۰ نفر     ۱۱۱ نفر مرد    ۱۰۸ نفر زن  در ۳۸ خانوار.

سال ۱۳۵۵ شمسی     ۲۱۹  نفر    ۱۱۱نفر مرد   ۱۰۸ نفر زن    در ۳۸ خانوار.

سال ۱۳۶۵ شمسی     ۲۵۲ نفر   در ۵۲ خانوار و ۱۴۱ نفر باسواد.

 

کشاورزی:

شغل اهالی کشاورزی و صیادی است و در سال ۱۳۶۳ شمسی دارای ۴ نفر خرده مالک با ۳۰ هکتار و ۳۸ زارع با ۵/۱۱۶  هکتار سطح زیر کشت بوده که ۴۴ هکتار برنجکاری – ۲۰ هکتار صیفی کاری – ۳۰ هکتار توتون کاری – ۵ هکتار توتنستان و دو رودخانه محلی برای زراعت مورد استفاده قرار میگیرد و دارای ۳ دستگاه تیلر و ۲۰۰ راس گاو – ۳۰۰۰ مرغ و خروس و مقدار تولید پیله ۴۵ کیلو بوده است.

آمار اداره کشاورزی انزلی در سال ۱۳۶۶ شمسی حاکی است که: ۷۵ هکتار برنجکاری  – ۵ هکتار صیفی کاری – ۲۰ هکتار توتونکاری – ۲ هکتار سبزیکاری – ۵ هکتار حبوبات  – یک هکتار باغ میوه – تهداد گاو نر و ماده ۲۵۰ راس – گوساله ۱۱۰ راس – اسب ۵ راس – طیور ۱۷۰۰ قطعه – تیلر ۱۵ دستگاه – پمپ آب ۳۱ دستگاه – خرمن کوب ۴ دستگاه .

متفرقه:

مدرسه – درمانگاه – حمام – مسجد ندارد و اهالی از مسجد روستای معاف استفاده مینمایند.

اهالی از آب لوله کشی چاه نیمه عمیق و مخزن آب فلزی هوایی استفاده و روشنائی برق روستا از شبکه برق انزلی تامین میشود .

مزار و امامزاده  و آثار قدیمی ندارد وو دارای یک قهوه خانه که بعضی وسایل خواربارفروشی هم دارد.

 

منبع : کتاب تاریخچه بندرانزلی جلد اول نوشته عزیز طویلی صفحات ۸۱۹  الی   ۸۲۲

تذکر: « کلیه حقوق و مطالب این مطلب محفوظ بوده هر گونه کپی برداری نیاز به مجوز کتبی از نویسنده کتاب تاریخچه بندرانزلی جناب آقای عزیز طویلی میباشد . »

بازدید:8,850بار , ارسال شده در : 20ام فروردین, 1389; ساعت : 11:34 ق.ظ
تعداد نظرات : ۶
آرشیو مطالب
ارسال نظر جديد

  • رضا گفته: ۰۲:۲۸ - ۱۳۸۹/۰۶/۱۳

    با سلام خدمت مدیریت سایت بسیار عالی و جامع “کرکان”
    ضمن قبولی طاعات وعبادات برای شما دو مطلب برایتان یاد داشت می نمایم که امید وارم مطلب اول بعد از تحقیقات در تاریخچه اشپلا درج فرمایید.
    در خصوص اقوام قدیمی روستای مذکور که در قسمت جهار مالکین هم اشاره شده است .نام مرحوم مشهدی حسین حسینی معروف به حسین شربتی ، ذکر نگردیده است (حتی در اقوام قدیمی).
    حال با توجه به زادگاه مادری بنده که روستای اشپلا و از خانواده دلاوری اشپلا می باشد پس از سرچ نام این روستا به سایت “کرکان” وارد شدیم و برای مادر مطالب شما را خواندم که ایشان ضمن اینکه خود متولد ۱۳۲۰ می باشند نبود نام چهار مالکین را نوعی ضعف در این نوشتار عنوان داشتند که بنده جهت معرفی اقایان ،کربلایی عبدالله اسلامی، مشهدی حسین حسینی،ملا میرزا حسن حقیقی و غمگین را نام می برم.
    حال مطلب دوم : در حال حاضر بنده مدیریت یک پایگاه خبری ،تحلیلی را به نام “روبه شادی” به عهده دارم . این پایگاه مدت ۵ ماه می باشد که فعالیت خود را آغاز نموده است .
    بنده با افتخار حاضرم با شما تبادل لینک داشته باشم زیرا پدر و مادر بنده اهل گیلان می باشند. ضمنا در حال تعویض سرور می باشیم و سایت بصورت بسیار ساده نمایش داده می شود اما مجموعه خبر های روز ایران وجهان را شما می توانید شاهد باشید.
    ضمنا این پایگاه وابستگی به هیچ حزب و گروهی را ندارد.
    http://www.robeshadi.com
    info@robeshadi.com
    جهت اطلاع “روبه شادی” در این مدت حدود ۱۳۵۰۰۰ هزار بازدید کننده را افتخار داشته است.
    با تشکر ، محمد رضا بحرگرد نیکو
    مازندران / فریدون کنار

    • مدیر سایت گفته: ۱۶:۵۴ - ۱۳۸۹/۰۶/۱۳

      با سلام خدمت شما برادر بزرگوار
      طبق درخواست شما تبادل لینک انجام شد ولی در مورد تاریخچه روستای اشپلا متاسفانه بسیاری از خوانندگان در مورد تاریخچه روستایشان نیز نظرات مشابهه شما را بیان نموده اند ولی متاسفانه بنده این مطالب را قبلا هم ذکر نموده ام از کتاب تاریخچه بندرانزلی جلد اول نوشته عزیز طویلی میباشد برداشته و در سایت قرار دادم امیدوارم آقای عزیزی هم سری به این سایت بزنن و انتقادات را بخوانند و در چاپ بعدی در این موارد نیز تحقیق نمایند و مد نظر قرار دهند. با آرزوی موفقیت شما

  • رضا گفته: ۰۰:۵۴ - ۱۳۸۹/۰۶/۱۷

    با درود فراوان از شما در خصوص توجه به نظرات بازدیدکنندگان می بایستی به عرض برسانم گفته های مادر بیشتر می تواند در خصوص چهار مالکین به واقعیت نزدیکتر باشد.
    امیدوارم نویسنده و محقق عزیز طبق فرمایشات جنابعالی با بازدید از سایت کرکان بتوانند پس از تحقیقات این قسمت را اصلاح بنمایند.
    در خصوص لینک بسیار از همکاری شما سپاسگذار می باشم . تعویض در قالب سایت “روبه شادی” باعث تاخیر از سوی ما شد امید واریم پوزش این تاخیر را از ما بپذیرید. انشاالله تا ساعتی دیگر در قسمت پیوند های سایت آدرس http://www.karkan.ir منظور خواهد شد. با سپاس از شما همکار گرامی.

  • رضا گفته: ۰۱:۰۶ - ۱۳۸۹/۰۶/۱۷

    با سلام تبادل لینک در قسمت پیوندها + خبرگزاریها = سایت کرکان بندر انزلی
    انجام گردید. در حال حاضر در دسترس کاربران عزیز می باشد.
    robeshadi.com

  • حمیدرضا گفته: ۲۱:۴۹ - ۱۳۹۸/۱۰/۷

    با سلام خدمت شما ما دنبال رفیق دیرین خودمون اسماعیل عابدینی می گردیم که در روستای اشپلا می گردیم لطفا راهنمایی کنید

  • داود پاکرو گفته: ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۷

    با سلام.جهت خرید منزل برای سکونت دائم در اشپلآ بنده را راهنمایی فرمائید.با تشکر پاکرو

  • در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
    • لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی یا گیلکی تایپ کنید.
    • نظرات در ارتباط با همین مطلب باشد در غیر اینصورت از « فرم تماس با مدیریت » استفاده کنید.
    • «مدیر سایت» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
    • از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور یم.
    • نظرات پس از تأیید مدیریت سایت منتشر می‌شود.



    جستجو
    مدیریت
    سایت کرکان بندرانزلی با دامنه
    www.kargan.ir
    نیز در دسترس می باشد.
    مرحوم تقی کرکانی خان قدیم کرکان

    روستای کرکان در منطقه جلگه ای و در کنار جاده کپورچال-آبکنار واقع شده دارای نسق 85 ساله (تاتاریخ 1363 شمسی)بوده و از نظر ثبتی جزء بخش 7 حومه انزلی و سنگ شماره 6 میباشد و مسافتش تا کپورچال 7 کیلومتر و تا انزلی 27 کیلومتر است . . .

    تبلیغات
    HTML
    محبوب ترین مطالب
    بازدید از سایت