نویسندگان
تبلیغات
کد HTML تبلیغ
بازدید از سایت
امروز : ۵ خرداد ۱۳۹۲
بازدید امروز : 1082
بازدید دیروز : 3678
تعداد نظرات : 1382
تعداد مطالب امروز :1 عدد
تعداد مطالب : 1294
کل بازدیدها : 2742873
خروجی فید امروز : 11
ورودی گوگل امروز : 219
افراد آنلاین :5 نفر

- هه ر که سی بی کاد {هوری لار}، بینی امن و تو

  له مالی بمرید {هوری لار}، به هه شت و به نو

- کوله نجه ری ری ، ده ستمال کریشه

  کاری امن و تو ، کوتو ته کیشه

- جیم نیا تیا بسراوم ، خاکیم و سر ، بی لانه وخوم

  بی که س و بی ده ر ، بی یار و هاودم ، بی می و میخانه خوم

- ارثی مجنونه خلاتم ، آواره ی او کیوانه خوم

  موسته حه قی تیر و تانی ، آشنا و بیگانه خوم

- هه ر که سی بیکاد {هوری لار}، مه نعی دیلداری

  پرو پو ده رکاد {هوری لار}، وینه ی پاساری

- کوله نجه ری ری ، ده ستمال خاقانی

  کاری امن و تو ، دنیا پی زانی

برگردان به فارسی

- {ای روسری کج}هر کسی که بین من و تو را به هم بزند

  از خانه اش ، هشت نه نفر، بمیرند

- صاحب جلیقه راه راه و روسری کریشه (نوعی پارچه)

  رابطه من و تو ، افتاده است به گرفتاری

- جایی برای استراحت ندارم ، خاک بر سرم ، بی آشیانه ام

  بی کس و بی یار و همدمم ، و بی می و میخانه

- میراث من چون مجنون ، آوارگی در کوههاست

  مستحق تیر و طعنه ی آشنا و بیگانه ام

- {ای روسری کج}هر کسی که ما را از دلداری منع کند

  پر و بالش مانند پرنده بریزند

- صاحب جلیقه راه راه و روسری خاقانی

  رابطه من و تو را تمام دنیا فهمیده اند

 

کوتاه از حسن زیرک

حسن زیرک ، هشتم آذر ۱۳۰۰ در بوکان به دنیا آمد. در پنج سالگی‌ پدرش را از دست داد و خیلی زود ، شیرینی های کودکیش تلخ گشت . به خاطر شرایط‌ سخت‌ زندگی‌ از تحصیل‌ بی‌بهره‌ ماند ، اما راه موسیقی در کردستان ، آنچنان وابسته ی مکتب نبود . او استعداد کم نظیری در به خاطر سپردن مقام ها ، ملودی ها  و اشعار کردی داشت و همین او را از دیگر همسالانش متمایز می کرد .

حسن زیرک ، نوجوانیش را در شهرهای‌ کردستان‌ ایران و عراق سپری‌ می کند . به عراق می رود و به شاگردی در مسافرخانه ای مشغول می شود. جلال طالبانی(رئیس جمهور کنونی دولت عراق) ، صدای خوش حسن را می شنود و واسطه ای می شود برای معرفی او به رادیو بغداد . اما بغداد ، برج پرواز زیرک نیست . او در کرمانشاه ، شناسانده می شود . در آنجاست که همکاری های او با مجتبی میرزاده ، ویلونیست و آهنگساز ، کلید خورده و به همراهی میرزاده ، عبدالصمدی ، ایزدی و پولکی ، در رادیو کرمانشاه ، بسیاری از ترانه های کردی را ضبط می کنند . آوازه زیرک به تهران می رسد . از سال ۱۳۳۷ ، در بخش کردی رادیو ایران ، با همراهی اساتیدی چون یاحقی ، کسایی ، شهناز ، عبادی ، ملک و ارکستر رادیو ، گنجینه ی هنری نفیسی برای یادگار می سازد .

برنامه «ما و شنوندگان» رادیو ، راهی می شود تا زیرک صدای قهوه خانه های کردستان را به گوش همه ایرانیان برساند . اغراق نیست که بگوییم او دایره المعارفی از موسیقی کردی است . صدها ترانه کردی از او به جا مانده است . موسیقیدانان بزرگ ایران ، از نبوغ او بسیار گفته اند . درباره او می گویند که بداهه آهنگ می ساخت و بداهه برایش شعر می سرود . او صاحب صدایی خاص و تک است و در موسیقی کردی صاحب سبک و الگو است . الگویی که امروز ، راه بسیاری از خوانندگان جوان کرد است . زیرک‌ با خانم‌ میدیا زندی‌ گوینده‌ بخش‌ کردی‌ رادیو تهران‌ ازدواج‌ می کند . صاحب دو دختر می شود که خود ، در ترانه هایش آنها را غنچه های دلش می نامد . مهتاب و مهناز . خوشی های زندگی زیرک ، بلند نیست . در ایران ، سنگ اندازی ها بر سر راه وی با بسته شدن روی رادیو به او ، شروع می شود . به عراق هم که می رود ، زندانی می شود . نوشته اند که در بازداشتگاههای عراق ، زیرک را به پنکه سقفی بسته و شکنجه می کنند . او با دل شکسته تر به تهران بازمی گردد . اما ساواک او را دستگیر می کند . در نوارهایی که از زیرک به جا مانده است ، از شکنجه هایش در زندان ، می گوید . در این احوال که زندگی آنقدر پر از بدخواهی های دیگران است ، دلی و دماغی برای آواز نمی ماند .

بوکان ، زادگاه زیرک ، آخرین منزل گاهش نیز هست . سالهای آخر عمرش را در بوکان ، با دلی غمین و بی حوصله از ترانه و آواز ، در قهوه خانه اش می گذراند و چهارم تیر ۱۳۵۱ در بیمارستان بوکان ، چشم از دنیا می بندد ؛ مرگی که هنوز مشکوک خوانده می شوند و این گمان هست که دستگاه امنیتی وقت دستی در آن داشته است .

از او صدها ترانه ، در قالب ضبط رادیویی و ضبط خصوصی به جا مانده است . ترانه هایی که هر کدام ، بارها بازخوانی شدند . ترانه هایی که حالا ، بعد از سی و چند سال از مرگ مولفش ،  هنوز زنده اند . خیلی ها باآنها عاشق شده اند و خیلی ها با آنها زیسته اند .

منبع:دل آواز

بازدید:3,688بار , ارسال شده در : ۲۹م مرداد, ۱۳۸۹; ساعت : ۱۱:۱۳ ق.ظ
تعداد نظرات : ۲
آرشیو مطالب
ارسال نظر جديد

  • آرام گفته: ۰۹:۰۵ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۰
  • اسعد گفته: ۰۹:۵۲ - ۱۳۸۹/۱۲/۱۲
  • *توجه کنید که نظرتان در ارتباط با همین مطلب باشد. در غیر اینصورت می‌توانید از فرم تماس استفاده نمایید.



    جستجو
    ارسال این مطلب به
    ارسال به بالاترین   ارسال به دنباله    داغ کن - کلوب دات کام   آرسال به اعضای لیست یاهو   افزودن به علاقه مندي هاي مرورگر   اضافه کردن در لیست علاقه مندی های گوگل   ارسال به فیس بوک
    مدیریت
    سایت کرکان بندرانزلی با دامنه
    www.kargan.ir
    نیز در دسترس می باشد.

    روستای کرکان در منطقه جلگه ای و در کنار جاده کپورچال-آبکنار واقع شده دارای نسق 85 ساله (تاتاریخ 1363 شمسی)بوده و از نظر ثبتی جزء بخش 7 حومه انزلی و سنگ شماره 6 میباشد و مسافتش تا کپورچال 7 کیلومتر و تا انزلی 27 کیلومتر است . . .

    تبلیغات
    کمک های مالی و نذورات
    شماره حساب : ۰۳۳۲۶۹۱۰۵۷۰۰۷
    شبا:IR450190000000332691057007
    نام بانک : صادرات
    نوع حساب : سپهر
    بنام: مسجد امام سجاد (ع) کرکان
    تماس مستقیم بارئیس هیئت امناء
    اقای نقی لطفی:     09124360129
    بازدید شده امروز
    محبوب ترین مطالب

    برای اشتراک در خبرنامه کرکان ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید